divendres, 8 de març de 2024

Idees per a un allotjament sostenible

Des d’Icnea treballem amb la sostenibilitat com a un dels elements clau pel desenvolupament de la nostra activitat. És per això que durant el darrer any hem adoptat noves iniciatives sostenibles com la col·laboració amb Treedom i la migració a nous servidors respectuosos amb el medi ambient.

Amb aquest compromís, volem ajudar-te a que els nostres clients adoptin iniciatives sostenibles pels seus negocis i a que el sector del lloguer vacacional sigui respectuós amb el medi ambient per part de propietaris i gestors, però també dels hostes.

Aplicar mesures sostenibles és beneficiós no només pel medi ambient, també per a l’estalvi de costos a les propietats i la sostenibilitat de les ciutats, comunitats i negocis locals que visitin els nostres hostes.

Millora la teva eficiència energètica

La millora de l’eficiència energètica de les teves propietats inclou una gran varietat de possibilitats que abasten des d’opcions tan senzilles com les bombetes de baix consum fins a sistemes de panells solars i sistemes geotèrmics de calefacció.
  • Electrodomèstics i bombetes de baix consum: la substitució de fonts de llum tradicionals per alternatives de baix consum amb bombetes LED és una manera eficaç de reduir el consum elèctric als allotjaments. A més, a l’hora d’escollir els mobles d’un allotjament vacacional o substituir electrodomèstics vells és recomanable escollir aparells amb certificació A, B i C, per assegurar-nos que estem comprant electrodomèstics de baix consum.
  • Termostats intel·ligents: aquests dispositius s’encarreguen d’optimitzar els sistemes de calefacció i aire acondicionat per regular la temperatura segons les preferències fixades per l’hoste o el propietari. A més, aquests termòstats poden controlar-se de manera remota, fins i tot quan l’hoste no es troba a l’allotjament.
  • Sensors de moviment: aquests dispositius permeten encendre automàticament les llums quan es detecta activitat a una sala o espai determinat de la propietat i apagar-les posteriorment quan no es detecti activitat. El seu ús evita que els hostes oblidin apagar els llums de les habitacions o fins i tot, que surtin de la propietat deixant les llums enceses amb la despesa elèctrica excessiva que això suposava.
  • Finestres i portes aïllants: és important que els allotjaments comptin amb portes i finestres aïllants per evitar que la calefacció o refrigeració tingui fugues, la qual cosa provocarà una despesa de recursos més gran per climatitzar un espai. Per a les finestres existeixen opcions com el doble vidre o els rivets adhesius que eviten aquestes pèrdues. Això, sumat a una bona optimització dels sistemes de refrigeració i calefacció permeten una climatització en menor temps i amb un consum reduït.

Controla el consum d’aigua

Com a propietari tens a la teva disposició diferents mesures per controlar la despesa d’aigua de la propietat i evitar que els hostes facin un ús excessiu d’aquest recurs. És especialment important tenir el control a la cambra de bany, on el consum d’aigua pot ser major, però sense descuidar altres punts clau com la neteja de plats o manteniment de jardí en cas de necessitar disposar d’aigua per la cura de zones exteriors.
  • Dispositiu de reducció de caudal: utilitzar reductors de caudal en a dutxes i aixetes pot estalviar fins a un 40% del consum d’aigua. A territoris amb gran impacte per la sequera és especialment important l’ús d’aquests dispositius, permetent un estalvi automàtic cada vegada que es faci servir aigua per qualsevol necessitat. A més, aquests dispositius no repercuteixen en la pressió de l’aigua, per la qual cosa no serà necessari utilitzar més aigua degut a la reducció del caudal.
  • Ús correcte del rentavaixelles: és important educar als hostes en l’ús d’electrodomèstics com el rentavaixelles recomanant sempre utilitzar programes de rentat Eco i esperar a que la màquina tingui la càrrega completa abans d’inicar el seu ús. Si és necessari podem deixar instruccions al costat del rentavaixelles perquè els hostes s’adaptin a un us correcte durant la seva estada.
  • Bosses d’aigua per a cisternes: per estalviar aigua en l’ús del vàter és recomanable instal·lar una bossa d’aigua a la cisterna. Aquest dispositiu evita que al fer servir la cadena, la cisterna s’ompli al màxim de la seva capacitat, la qual cosa suposa un estalvi en cada ús d’aquesta.
  • Detecció de fugues: la prevenció és igual d’important que les mesures d’estalvi. Les fugues no detectades poden ser una de les principals causes de pèrdua d’aigua i passar desapercebudes durant molt de temps, generant una despesa no desitjada. Per evitar aquestes complicacions existeixen mesures de detecció de fugues que es poden ubicar junt a possibles punts de fuga com plats de dutxa, vàters, aixetes, lavabos... Davant d’una fuga el dispositiu llença un avís al propietari abans de que el problema s’incrementi permetent així contactar amb l’equip de manteniment per solucionar-ho al moment.

Reciclatge a l’allotjament

A més del consum de recursos, és important posar atenció a la correcta eliminació de residus dels hostes. El reciclatge és el punt bàsic per on començar, no obstant, és important que no a tots els països es recicla de la mateixa manera, per la qual cosa és important disposar a l’allotjament dels cubells corresponents per a un correcte reciclatge. També és important facilitar-ne les instruccions per fer-ho de la manera correcta segons la normativa local. És recomanable adequar un espai preferiblement a la cuina, per ubicar els cubells de residus, així com les instruccions d’eliminació de residus. Facilitar la tasca de reciclatge i la correcta eliminació de residus és essencial tenint en compte que la majoria de les persones acostumen a descuidar els seus esforços en el reciclatge durant les vacances.

Fomenta l’ús del transport públic entre els hostes

Impulsar l’ús del transport públic és una manera de cuidar el medi ambient i proporcionar als hostes una manera de conèixer la ciutat. Comunicar les diferents opcions de les que disposen per arribar a les ubicacions que desitgen visitar millora l’experiència de l’hoste i evita que els visitants perdin el seu temps buscant informació i planejant rutes. A més, moltes ciutats disposen de serveis com bicicletes o ciclomotors elèctrics que poden oferir-se als hostes perquè gaudeixin amb independència de la ciutat, estalviant el cost del lloguer d’un vehicle convencional. També és possible oferir serveis com autobusos turístics i rutes guiades per ampliar les opcions dels hostes al visitar la ciutat.

Sostenibilitat comunitària i social

Cada destí ofereix als turistes una experiència única i, com a propietaris és necessari saber impulsar l’interès dels visitants per generar un impacte positiu també a la comunitat. En aquest punt és important incorporar el comerç i les activitats locals ja sigui amb recomanacions o, fins i tot, regals de benvinguda.

Molts viatgers volen aprofitar les seves vacances per tenir l’oportunitat d’acostar-se a la comunitat. Comprar i consumir productes locals per tenir una perspectiva més propera del lloc que visiten. A més a més, el turisme actual té una elevada demanda d’activitat i experiències que permetin donar suport a negocis locals i que el visitant pugui sentir-se com un més a la comunitat. Per això, a Icnea col·laborem amb Liiffe, una plataforma que ajuda als propietaris a oferir, junt al seu allotjament, experiències locals proposades i pesades per les persones locals i que no es troben a les guies convencionals.

Recorda, tenir informació sobre negocis, productes i experiències locals assegura que l’estada dels teus hostes té un impacte positiu a la comunitat. Els turistes poden ser una peça fonamental per a la preservació de la cultura i les costums locals, mentre que els ingressos obtinguts ajuden al desenvolupament d’aquestes comunitats.

Vols més informació?

Omple el formulari i descobreix els nostres productes i serveis.

Demana una demo
demo icnea pms